Τι αλλάζει το 2020 στη χορήγηση φαρμάκων
Νέα

Τι αλλάζει το 2020 στη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους

Από ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνεται το νέο έτος η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους και δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία, που θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, απαιτεί τη συμμετοχή των ασθενών, οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν (όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει) στον Ατομικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (οδηγίες εδώ).

Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο ασθενής θα μπορεί να επιλέγει εάν επιθυμεί να λαμβάνει τα φάρμακά του από ιδιωτικά ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η ίδια εφαρμογή θα λειτουργεί και για τους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα, όταν ανοίξει η “πλατφόρμα” του Οργανισμού.

Το μέτρο αφορά καρκινοπαθείς και πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν ετοιμάσει ήδη την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υλοποιείται η διαδικασία.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η διοίκηση του Οργανισμού θα αναρτήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους φαρμακοποιούς. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου.

Έπειτα από την ένταξη των φαρμακοποιών στο σύστημα, ο λόγος θα δοθεί στους ασθενείς, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν το σημείο παράδοσης των φαρμάκων τους.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει συνολικά ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Οι δικαιούχοι του μέτρου που δεν διαθέτουν υπολογιστή ή χρειάζονται βοήθεια, θα μπορούν να απευθύνονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ (πληροφορίες εδώ).

Εφαρμογή

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως από τις αρχές του 2020 οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα επιλεγμένα από τους ιδίους φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό συμβαίνει “κόντρα σε όλους τους καλοθελητές που έλεγαν ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί”….

Από το ίδιο βήμα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως μόνο τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 900 καρκινοπαθείς έλαβαν τα φάρμακά τους απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς ταλαιπωρία.

Πηγή:  iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *