Αιματολογικές κλινικές

Τα άτομα με αιματολογικά νοσήματα μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία που τους εξυπηρετούν ώστε να έχουν την περίθαλψη που επιβάλει η κατάστασή τους. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα νοσοκομεία που έχουν κλινικές που εξειδικεύονται σε αιματολογικούς ασθενείς.

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», Αθήνα

Ιατρικό Προσωπικό

Συντονιστής Διευθυντής : Μαρινάκης Θεόδωρος
Διευθυντές Ε.Σ.Υ. :
Γρηγοράκη Βασιλική
Γαλανόπουλος Αθανάσιος
Γκορτζολίδης Γεωργιος
Μιχάλη Ευρυδίκη
Επιμελήτρια Α’ : Παπαδάκη Χριστίνα
Επιμελητής Β΄: Λιάπης Κων/νος

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο :  213 203 4131
Fax : 210 747 0473 μετά το μήνυμα πατάτε το 7
Τηλέφωνο Κλινικής : 213 203 4118
Τηλέφωνο Βραχείας Νοσηλείας : 213 203 2650
Τηλέφωνο για εξωτερικά ιατρεία : 213 203 350 ή 1535

email : aimatgna@gna-gennimatas.gr

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Αντιμετώπιση Αιματολογικών νοσημάτων σε εξωτερικούς και νοσηλευόμενους ασθενείς της Αιματολογικής Κλινικής.
Παροχή Αιματολογικών συμβουλών σε νοσηλευόμενους ασθενείς άλλων τμημάτων.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες:

Η παροχή νοσηλευτικής- ιατρικής και Αιματολογικής φροντίδας σε ενήλικες ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καλοήθη κα και κακοήθη Νοσήματα του Αιμοποιητικού Συστήματος. Συγκεκριμένα:
Νοσήματα Ερυθρών Αιμοσφαιρίων, Λευκών Αιμοσφαιρίων, Αιμοπεταλίων καθώς και νοσήματα Λεμφαδένων και Σπληνός.

Γι’ αυτόν τον σκοπό συγκεκριμένα διενεργούνται:

Αιμοληψίες, Παρακεντήσεις, Βιοψίες Μυελού, Αφαιμάξεις, Μεταγγίσεις Αίματος, Χημειοθεραπείες, Ανοσοθεραπείες, Πλασμαφαιρέσεις και Μεγαθεραπείες (Αυτόλογες Μεταμοσχεύσεις Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων).

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Αθήνα

Ιατρικό Προσωπικό

Διευθυντής : Χαρχαλάκης Νικόλαος
Προϊστάμενη (Κλινική) : Γκαβαλέτσου Κωνσταντίνα
Προϊστάμενη (Μονάδα Μεταμόσχευσης) : Δεληστράτη Βασιλική

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Εξωτερικά Ιατρεία : 213 204 1256

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Η Αιματολογική Κλινική και Λεμφωμάτων-Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία τόσο των καλοήθων όσο και των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Από την ίδρυσή της, το 1977, από τον αείμνηστο Αντώνιο Παπαγιάννη, η Κλινική εστίασε το ενδιαφέρον της κατά κύριο λόγο στα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, δηλ. λευχαιμίες, λεμφώματα, πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες, μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα κ.λπ.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων πραγματοποιείται στη Μονάδα  Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Επιστ. Υπεύθ. κ. Δ. Καρακάσης), η οποία διαθέτει συνολικά 9 ειδικά αεριζόμενους μονόκλινους θαλάμους, καθώς και κλίνες αποθεραπείας. Στην Μονάδα μας διεκπεραιώνονται όλα τα είδη μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων (δηλ. αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από συμβατούς αδελφούς ή μη συγγενείς δότες, μεταμοσχεύσεις από απλοταυτόσημους δότες και μεταμοσχεύσεις από κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος).

Επιπρόσθετα, έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα βήματα στον τομέα των ειδικών κυτταρικών θεραπειών έναντι λοιμώξεων και νεοπλασματικών νοσημάτων.

Στην Κλινική λειτουργούν και τα απαραίτητα υποστηρικτικά εργαστήρια (αιματολογικό, συλλογής και κατεργασίας μοσχευμάτων, μοριακής βιολογίας και κυτταρομετρίας ροής). Από την έναρξη της λειτουργίας της (το 1991), η Μονάδα αδειοδοτήθηκε και ελέγχεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενώ -επιπρόσθετα- αναφέρεται και στην Ευρωπαϊκή Γραμματεία Μεταμοσχεύσεων (EBMTG). Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι μέχρι τον Αύγουστο 2014, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.150 μεταμοσχεύσεις.

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ», Αθήνα

 
Ιατρικό Προσωπικό

Διευθυντής : Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας : Αγγελοπούλου Μαρία
Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας : Βασιλακόπουλος Θεόδωρος
Διευθυντής ΕΣΥ : Τσαφταρίδης Παναγιώτης
Διευθύντρια ΕΣΥ : Πλάτα Ελένη

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο : 213 206 1702, εσ. τηλ. 6902
Fax : 210 745 6698
Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία : 1535
Απογευματινά Εξωτερικά Ιατρεία : 213 206 1458 και 1459

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Η Αιματολογική Κλινική, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και Μυελού των Οστών, το Εργαστήριο Κρυοκατάψυξης έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο Περιφε­ρειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας “Λαϊκό”, το ερευνητικό Αιματολογικό εργαστήριο της Κλινικής στεγάζεται στο 3ο όροφο του επί της οδού Μιχαλακοπούλου 176 και Τετραπόλεως οικήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας/Εξωτερικό Ιατρείο Αιματολογικών Νοσημάτων στο Παράρτημα του «Λαϊκού» Νοσοκομείου στο τρίτο όροφο επί της οδού Σεβαστουπόλεως 16.

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», Μαρούσι

Ιατρικό Προσωπικό

Διευθύντρια του Τμήματος : Θεοδώρα Ασημακοπούλου
Διευθύντρια Παθολόγος : Αικατερίνη Μιχαηλίδου
Επιμελητής Α’ : Δημήτριος Κουσιαφές
Επιμελήτρια Α’ : Θεώνη Λεωνιδοπούλου

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο : 213 205 8547 και 548

email: hemadep@sismanoglio.gr

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Αιματολογική Κλινική

Διαθέτει 20 κλίνες, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, κυρίως κακοήθη (80%), αλλά και μη κακοήθη (20%).

Στα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα περιλαμβάνονται:
Οξείες Λευχαιμίες, Χρόνιες Λευχαιμίες, Λεμφώματα, Μυελώματα, Μυελουπερπλαστικά Νεοπλάσματα, Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα, κ.α.

Στα μη κακοήθη αιματολογικά νοσήματα περιλαμβάνονται: Ιδιοπαθής Θρομβοπενική Πορφύρα, Σύνδρομα Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας, Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα με οξείες επιπλοκές, Επίκτητες ή Συγγενείς Αιμολυτικές Αναιμίες με οξείες ή σοβαρές εκδηλώσεις που χρήζουν νοσηλείας, κ.α.

Σύμφωνα με τα Στατιστικά Στοιχεία, που τηρούνται από την Υπηρεσία Πληροφορικής, η Κλινική έχει πολύ υψηλή πληρότητα και νοσηλεύονται περίπου 700 έως 900 ασθενείς ετησίως.

Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Αιματολογικών Ασθενών

Διαθέτει 10 κλίνες και λειτουργεί συμπληρωματικά της Αιματολογικής Κλινικής και του Τακτικού Εξωτερικού Αιματολογικού Ιατρείου τέσσερις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα.

Στη Μονάδα εισάγονται ασθενείς που έχουν ανάγκη σύντομης νοσηλείας (μίας ημέρας), προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικές ή/και θεραπευτικές διαδικασίες.

Στην παρούσα φάση, από τη Μονάδα, παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Follow up και αξιολόγηση του ασθενή στα μεσοδιαστήματα των ενδονοσοκομειακών κύκλων χημειοθεραπείας και διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας.
 • Χημειοθεραπεία που απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας.
 • Επεμβατικές Διαγνωστικές Διαδικασίες, όπως αναρρόφηση μυελού οστών, οστεομυελική βιοψία, παρακέντημα λεμφαδένα, οσφυονωτιαία παρακέντηση διαγνωστική ή θεραπευτική, κ.α.
 • Χορήγηση IV θεραπειών, όπως: χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων (rituximab, ofatumumab, brentuximab vedotin), IV έγχυση ανοσοσφαιρίνης, θεραπεία με διφωσφονικά, κ.α.
 • Μετάγγιση προϊόντων αίματος: Συμπυκνωμένα Ερυθρά, Αιμοπετάλια.
 • Αφαιμάξεις (σε πολυερυθραιμία, αιμοχρωμάτωση).
 • Θεραπεία Αποσιδήρωσης με χειλικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα Στατιστικά Στοιχεία, που τηρούνται από την Υπηρεσία Πληροφορικής, η Μονάδα έχει πολύ υψηλή πληρότητα και ενδεικτικά οι εισαγωγές στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας το έτος 2014 ήταν 1886 ασθενείς.

Τακτικό Εξωτερικό Αιματολογικό Ιατρείο

Λειτουργεί καθημερινά από 09.00 το πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή με ραντεβού.

Τη Δευτέρα γίνονται δεκτοί νέοι εξωτερικοί ασθενείς που έχουν αιματολογικό πρόβλημα μη διαγνωσμένο και δεν είναι σε χρόνια παρακολούθηση. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω της Φωνητικής Πύλης για την Υγεία «1535».

Τις ημέρες από Τρίτη έως και Παρασκευή γίνονται δεκτοί ασθενείς που έχουν διαγνωστεί και παρακολουθούνται στο Τμήμα μας και έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης. Τα Ιατρεία γίνονται από τους Ειδικευμένους Ιατρούς Αιματολόγους του Τμήματος και τα ραντεβού με τους ασθενείς κλείνονται από τους ίδιους τους Ιατρούς.

Πέραν του Πρωινού Αιματολογικού Ιατρείου λειτουργεί και Απογευματινό Ιατρείο, από 16.00 μ.μ. κάθε Τρίτη απόγευμα. Γίνεται από τη Συντονίστρια Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω της Φωνητικής Πύλης για την Υγεία «1535».

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», Αθήνα

Ιατρικό Προσωπικό

Καρακατσάνης Σταμάτης
Κούρτη Γεωργία

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο ιατρείου: 1535
Εξωτερικά Ιατρεία: Κάθε Τετάρτη 10:00-14:00 (τηλ: 1535)

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Η Αιματολογική Μονάδα της Γ΄ΠΠ Κλινικής παρακολουθεί εξωτερικούς ασθενείς, ασθενείς νοσηλευόμενους στην Γ΄ΠΠ Κλινική, αλλά καλύπτει αιματολογικά και όλες τις Κλινικές του ΓΝΑ «Η Σωτηρία», καθώς δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο Τμήμα, Μονάδα ή Ιατρείο στο Νοσοκομείο.

Η Αιματολογική Μονάδα έχει πλούσιο κλινικό έργο, που καλύπτει όλο το φάσμα της σύγχρονης Αιματολογίας. Συμμετέχει στο Πρόγραμμα Γενικών Εφημεριών του ΓΝΑ «Η Σωτηρία» μαζί με την Γ΄ΠΠ Κλινική, όπου και νοσηλεύει ασθενείς όταν χρειάζεται. Επίσης λειτουργεί Εξωτερικά Ιατρεία, Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας καθώς και Αιματολογικό Εργαστή.

Η Αιματολογική Μονάδα Γ΄ΠΠ διαθέτει επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό, εξειδικευμένο στη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων αιματολογικών παθήσεων. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται πλήθος θεραπειών και μεταγγίσεων αίματος και παραγώγων του, σε ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα στην Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας της Κλινικής. Για μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας θεραπείες υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών στην Γ΄ΠΠ Κλινική. Στις καθημερινές δραστηριότητες της Αιματολογικής Μονάδας περιλαμβάνονται: εκτιμήσεις νοσηλευόμενων ασθενών και διενέργεια παρακλινικών και εργαστηριακών διαγνωστικών δοκιμασιών (γενική αίματος, μυελόγραμμα, οστεομυελική βιοψία, εξέταση μυελικού επιχρίσματος και επιχρίσματος περιφερικού αίματος κ. ά.), τόσο για ασθενείς που παρακολουθεί η Μονάδα, όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς της Κλινικής.

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», Θεσσαλονίκη

 
Ιατρικό Προσωπικό

Συντονιστής Διευθυντής : Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος
Τηλέφωνο : 231 330 7516
email: hempap@otenet.gr

Προϊσταμένη : Δέσποινα Καλέα
Τηλέφωνο : 231 330 7530

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τακτικά Ιατρεία : 231 330 7524 (νοσηλεύτριες)
Ιατρεία Μεταμόσχευσης : 231 330 7906 (νοσηλεύτριες)
Μονάδα Μεταμόσχευσης : 231 330 7519
Τμήμα Αποθεραπείας : 231 330 7592

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Το Αιματολογικό Τμήμα, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) και τα εξειδικευμένα εργαστήριά τους στεγάζονται στο κτίριο Στοργή (δωρεά του ομώνυμου συλλόγου) και στο Πειραματικό Κτήριο. Διαθέτουν 66 κλίνες κατανεμημένες ως εξής: Τμήμα 30 κλίνες, Bραχεία Νοσηλεία 14 κλίνες, ΜΜΜΟ 8 κλίνες, Αποθεραπεία ΜΜΜΟ 8 κλίνες και Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας ΜΜΜΟ 6 κλίνες.

Επιπλέον, στο πειραματικό κτήριο αναπτύχθηκε η Μονάδα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας με κλινικό και προκλινικό τμήμα, άλλα πειραματικά εργαστήρια και τμήμα πειραματόζωων. Στην Αιματολογική κλινική λειτουργεί από το 2009 και Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ) του ΕΣΥ.

Η Κλινική ασχολείται σχεδόν με όλο το φάσμα της Αιματολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Εξειδίκευσή της είναι η διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων παντός τύπου (αυτόλογες, αλλογενείς, με μυελικά μοσχεύματα, με περιφερικά αιματικά μοσχεύματα, ομφαλίου λώρου, με δότες συγγενείς, με δότες εθελοντές μη συγγενείς, κλπ ).

Υποστηρίζεται στο έργο της από εξειδικευμένα εργαστήρια:

 • Κυτταρομορφολογίας και Κυτταρομετρίας ροής
 • Κλασσικής και Μοριακής Κυτταρογενετικής
 • Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας
 • Κυτταρικών καλλιεργειών
 • Κρυοβιολογίας
 • Συλλογής και επεξεργασίας μοσχευμάτων

Καθημερινά λειτουργούν 3 ΕΙ γενικής αιματολογίας και 2 ΕΙ μεταμόσχευσης Τα ιατρεία λειτουργούν στο ισόγειο του κτιρίου «Στοργή»..

Στο Τμήμα νοσηλεύονται ενήλικοι ενώ στη ΜΜΜΟ υποβάλλονται σε μεταμόσχευση παιδιά και ενήλικοι. Η τελευταία είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (EBMT) και λειτουργεί με σύστημα διαχείρισης ποιότητας. Έχει λάβει την ειδική διεθνή διαπίστευση JACIE (23-10-2013).

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Ιατρικό Προσωπικό

Διευθυντής : Κοτσιανίδης Ιωάννης
Επ. Καθηγητής : Σπανουδάκης Εμμανουήλ
Επιμελήτρια Α : Μπεζιργιανίδου Ζωή
Επιμελήτρια Α : Χριστοφορίδου Αννα

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνα : 255 135 2461 και 255 135 2465

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Η κλινική διαθέτει τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας και ανεξάρτητο εργαστήριο και έχει δυνατότητα νοσηλείας και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με σχεδόν όλη τη γκάμα αιματολογικών νόσων. Επιπρόσθετα, προσφέρει προπτυχιακή εκπαίδευση και άσκηση σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πλήρη εκπαίδευση για ειδικότητα της Αιματολογίας και έχει σημαντικό ερευνητικό έργο με πολλές διακρίσεις σε υψηλού κύρους επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.

Στην Αιματολογική Κλινική αντιμετωπίζονται ασθενείς με αιματολογικές νεοπλασματικές νόσους (οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, λέμφωμα Hodgkin, non-Hodgkin λέμφωμα, πολλαπλού μυέλωμα, μυελοδυσπλαστικά και μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα) και άλλα νοσήματα του αιμοποιητικού συστήματος (αναιμίες, θαλασσαιμίες, μυελικές απλασίες & διαταραχές πήξης του αίματος). Η κλινική εφημερεύει σε καθημερινή 24ωρη βάση για αιματολογικά νοσήματα, και καλύπτεται ιατρικά από 2 μέλη ΔΕΠ, 4 Ειδικούς Αιματολόγους, 3 ειδικευόμενους και ένα αγροτικό ιατρό. Νοσηλευτικά υποστηρίζεται από 24 άτομα.

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου Ιωαννίνων

 
Ιατρικό Προσωπικό

Διευθυντής : Μπριασούλης Ευάγγελος
Επίκουρος Καθηγήτρια Αιματολογίας : Καψάλη Ελένη
Υπεύθυνη Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας : Χατζημιχαήλ Ελευθερία
Διευθύντρια ΕΣΥ : Γουγωπούλου Δώρα
Διευθύντρια ΕΣΥ : Βάσσου Αμαλία
Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ : Κυριαζοπούλου Λυδία

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Γραφείο Ιατρών : 265 109 9898
Εξωτερικά Ιατρεία : 265 109 9889
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας : 265 109 9733

email Γραμματείας  Κλινικής : haematology@uhi.gr
email Γραμματείας Κλινικής Έρευνας : haematologyR@uhi.gr

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Προσφέρει τριτοβάθμια φροντίδα υγείας που καλύπτει το σύνολο της ΒΔ Ελλάδας και γειτονικών περιοχών και νήσων. Προσφέρει επίσης προπτυχιακή εκπαίδευση και άσκηση σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, τετραετή εκπαίδευση για την Ειδικότητα της Αιματολογίας και παράγει σημαντικό ακαδημαϊκό ερευνητικό έργο.

Στην Aιματολογική Κλινική αντιμετωπίζονται ασθενείς με αιματολογικές νεοπλασματικές νόσους (οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, λέμφωμα Hodgkin, non-Hodgkin λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα, μυελοδυσπλαστικά και Μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα) και άλλα νοσήματα του αιμοποιητικού συστήματος (αναιμίες, θαλασσαιμίες, μυελικές απλασίες & διαταραχές πήξης του αίματος). Η κλινική εφημερεύει σε καθημερινή 24ωρη βάση για αιματολογικά νοσήματα, και καλύπτεται ιατρικά απο 2 μέλη ΔΕΠ, 4 Ειδικούς Αιματολόγους, και 7 ειδικευόμενους Αιματολόγους. Νοσηλευτικά υποστηρίζεται από 24 άτομα.

Είναι διασυνδεδεμένη στο European LeukemiaNet, EORTC  καθώς και το Ευρωπαϊκό δίκτυο BBMRI μέσω του Κέντρου Βιοτράπεζας Καρκίνου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου αποτελεί συστατικό μέλος.

Αιματολογική κλινική πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου

 
Ιατρικό Προσωπικό

Καθηγητής Παθολογίας : Σαμώνης Γεώργιος
Εκλεγ. Καθηγήτρια Αιματολογίας : Παπαδάκη  Ελένη
Αναπλ. Καθηγητής Αιματολογίας : Αλεξανδράκης Μιχαήλ
Αναπλ. Διευθυντής Ε.Σ.Υ. : Φουντουλάκης Ανδρέας
Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ. : Κατρινάκης Γεώργιος
Επιμελήτρια Α’ Ε.Σ.Υ. : Ξυλούρη Ειρήνη
Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ. : Ψυλλάκη Μαρία
Επικουρική Αιματολόγος : Καλπαδάκη Χριστίνα

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο-Fax : 281 039 2426

Διεύθυνση ηλεκτρ. Ταχυδρομείου : haematology_pepagni@freemail.gr

Ωρες επικοινωνίας : Δευτέρα-Παρασκευή 8.30 πμ-2.30 μμ

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) αποτελεί τριτοβάθμιο κέντρο διάγνωσης και θεραπείας αιματολογικών νοσημάτων στην περιφέρεια της Κρήτης. Οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν σε όλο το εύρος των αιματολογικών παθήσεων υπάρχει δε συνεργασία με Μεταμοσχευτικά Κέντρα της Ελλάδος και του εξωτερικού για την ολοκληρωμένη θεραπεία των αιματολογικών κακοηθειών. Επιπλέον, η Αιματολογική Κλινική συμμετέχει σε μία σειρά ελληνικών και διεθνών κλινικών δοκιμών (πρωτοκόλλων), αποβλέποντας στη χρήση των πλέον σύγχρονων θεραπειών. Στο Εξωτερικό Αιματολογικό Ιατρείο, έμπειροι Αιματολόγοι παρακολουθούν καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με ποικίλες νόσους του αιμοποιητικού συστήματος που έχουν ήδη νοσηλευτεί στην Κλινική. Στο Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο της Τρίτης παρέχοντας υπεύθυνες και εξειδικευμένες συμβουλές σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν αιματολογικό πρόβλημα ενώ, επίσης, λειτουργεί το Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Ουδετεροπενιών στο οποίο, ως  κέντρο αναφοράς, παραπέμπονται ασθενείς όχι μόνον από την Κρήτη αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Το κλινικό έργο της Αιματολογικής Κλινικής σχετίζεται με τον χειρισμό ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες (οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, λέμφωμα Hodgkin, non-Hodgkin λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα) και άλλα νοσήματα του αιμοποιητικού συστήματος (αναιμίες, διαταραχές πηκτικότητας, κ.λπ.). Διάγνωση των νοσημάτων αυτών με μυελόγραμμα, οστεομυελική βιοψία, ανοσοφαινότυπο, καρυότυπο, και άλλες εξετάσεις του αιματολογικού, βιοχημικού και ανοσολογικού εργαστηρίου. Ο χειρισμός γίνεται στα πλαίσια της Αιματολογικής Κλινικής και του Εξωτερικού Αιματολογικού Ιατρείου. Συνεργασία με τα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ελλάδας για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών.

Αιματολογική κλινική νοσοκομείου «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», Ηράκλειο

Ιατρικό Προσωπικό

Διευθύντρια : Λιάπη Δήμητρα
Προϊστάμενος : Πλαΐτης Εμμανουήλ

Προσωπικό τμήματος

Διευθύντρια : Χατζηβασίλη Αριστέα
Επιμελήτρια Α’ : Μπουλά Αννα
Επιμελήτρια Α’ : Σταυολάκη Αιμιλία
Επιμελήτρια Β’ : Κανέλλου Παναγιώτα

 
Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλεφωνικό Κέντρο : 281 340 8000

 
Δραστηριότητες Κλινικής

Το Αιματολογικό Τμήμα του Βενιζελείου Νοσοκομείου λειτουργεί ανελλιπώς από το 1987 συνεχίζοντας το έργο του ιδρυτή του, ιατρού Αιματολόγου Πολύβιου Ηλιάκη. Αποτελείται από την Κλινική και το Εξωτερικό Ιατρείο στα οποία είναι ενσωματωμένη και η μονάδα ημερήσιας χορήγησης χημειοθεραπείας.

Με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και την επιστημονική γνώση συμβάλλουμε μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας. Καθημερινή μας πρακτική αποτελεί η διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση και η παρακολούθηση των αιματολογικών κακοήθων και μη νοσημάτων.

Κλινική

Η Αιματολογική Κλινική, στελεχωμένη με άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, διαθέτει 15 κλίνες, δύο από τις οποίες σε μονόκλινους θαλάμους για ουδετεροπενικούς ασθενείς και νοσηλεύει περίπου 1000 ασθενείς ανά έτος.

Εξωτερικό Ιατρείο

Το Εξωτερικό Αιματολογικό Ιατρείο λειτουργεί καθημερινά από 8:00 π.μ. μέχρι 14:00 μ.μ. και δέχεται περίπου 4000 επισκέψεις ανά έτος. Επιπρόσθετα στο Ιατρείο εκτελούνται οι οστεομυελικές βιοψίες και οι αναρροροφήσεις μυελού των οστών από τον υπεύθυνο ιατρό και χορηγούνται οι μονοήμερες χημειοθεραπείες (περίπου 1000 ανά έτος) και άλλες θεραπείες όπως γ-σφαιρίνη (περίπου 150 ανά έτος), από δύο άριστα εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες. Τέλος στο χώρο των μικροσκοπίων γίνεται η επισκόπηση των επιχρισμάτων περιφερικού αίματος και μυελού, και ακολουθεί η αρχειοθέτηση τους.

Έχετε άλλες ερωτήσεις;