Εμβόλιο κορωνοϊού και ΧΛΛ
Νέα

Εμβόλιο κορωνοϊού και ΧΛΛ

Το CLL Advocates Network συνεχίζοντας την ενημέρωση καί την παροχή επιπλέον συμβουλών, ειδικά για ασθενείς με ΧΛΛ, δημοσίευσε την ενημερωμένη έκθεση για τον COVID-19. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα για τα νέα  εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με ΧΛΛ, ενώ επισημαίνει συνδέσμους που εξετάζουν  θέματα ασφάλειας στην ανοσοκαταστολή, καθώς και στις ομάδες προτεραιότητας για τους εμβολιασμούς.

COVID-19 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τις δυνητικά απειλητικές λοιμώξεις για τη ζωή. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του COVID-19 θεωρείται ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας. Ο αγώνας για την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 κινείται γρήγορα. Πάνω από 200 προγράμματα εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 με πάνω από 50 υποψήφια εμβόλια έχουν ξεκινήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (δείτε την αναφορά του ΠΟΥ για τα υποψήφια εμβόλια COVID-19).

Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για εμβόλια COVID-19, οι άνευ προηγουμένου οικονομικές επενδύσεις και οι επιστημονικές συνεργασίες έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα εμβόλια. Μερικά από τα βήματα της διαδικασίας, έρευνας και ανάπτυξης που συνήθως γίνονται διαδοχικά έχουν γίνει ή συμβαίνουν παράλληλα. Ο ΠΟΥ – ωστόσο – διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης επιταχύνεται χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια και ότι τηρούνται αυστηρά κλινικά πρότυπα και πρότυπα ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι η νέα προσέγγιση δεν καθιστά τις μελέτες λιγότερο αυστηρές.

Με τα πρώτα εμβόλια που εγκρίθηκαν διαδοχικά από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 και ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες , οι συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους και τα ερωτήματα για το σε ποιους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα εμβολιασμού  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά. Ωστόσο αυτή τη στιγμή η γενική γνώμη μεταξύ των ιατρικών εμπειρογνωμόνων είναι ότι οι εμβολιασμοί COVID-19 που έχουν εγκριθεί σήμερα θεωρούνται ασφαλείς για τους ανοσοκατεταλμένους. Αυτά έχουν δοκιμαστεί σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και σε άτομα με υψηλού κινδύνου προβλήματα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές είναι μεγάλος ώστε να διασφαλιστούν τυχόν σοβαρές παρενέργειες μπορεί να παρουσιαστούν στην ευάλωτη κοινότητα. Τα εγκεκριμένα εμβόλια λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με εκείνα που ήδη χρησιμοποιούνται και θεωρούνται ασφαλή για άτομα με καρκίνο του αίματος. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά ερωτήματα όπως:

  • Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία;
  • Το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα υγιές; Απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να γνωρίζουμε το ποσοστό μείωσης της μετάδοσης από άτομο σε άτομο που θα μπορούσε να αποδοθεί στο εμβόλιο.
  • Πόσο συχνά πρέπει να χορηγούνται τα εμβόλια;
  • Πώς θα αντιδράσουν τα εμβόλια σε διαφορετικές ομάδες;
  • κλπ.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους ασθενείς με ΧΛΛ;

  1. Η ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για την ΧΛΛ είναι ότι – καθώς τα εμβόλια αναπτύσσονται σε διαφορετικές χώρες – οι ασθενείς με ΧΛΛ θα πρέπει να λαμβάνουν τα εμβόλια, όπως και εκείνοι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη ενός ασθενούς με ΧΛΛ, με την έγκριση της υγειονομικής ομάδας περίθαλψης τους.

Ειδικές περιπτώσεις:  Όσοι έχουν σημαντικό ιστορικό αλλεργικών  αντιδράσεων σε ένα συστατικό εμβολίου, φάρμακο ή τρόφιμο, και όσοι υποβάλλονται σε  χημειοθεραπεία θα πρέπει να ζητούν ειδική ιατρική συμβουλή πριν από τη λήψη του εμβολιασμού.

2. Τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα τείνουν γενικά να εμφανίζουν λιγότερο ισχυρή ανταπόκριση στα εμβόλια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια του κορωνοϊού μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς με ΧΛΛ και σε άλλους ανοσοκατασταλμένους. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι κάποια προστασία είναι καλύτερη από καμία. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ασθενείς πρέπει να λάβουν και τις δύο δόσεις των εμβολίων για να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή προστασία και μακροπρόθεσμη ανοσία.

3. Στις πρακτικές οδηγίες για τη διαχείριση της ΧΛΛ στην πανδημία COVID-19, το UK CLL Forum συμβουλεύει τους ασθενείς με ΧΛΛ ότι για να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τότε που κάνανε το εμβόλιο για την γρίπη και θα πρέπει να μείνουν μακριά για 7 ημέρες από παιδιά που έχουν συμπτώματα γρίπης.

4. Ο εμβολιασμός δεν αλλάζει τις απαιτούμενες προληπτικές συνήθειες, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η συχνή υγιεινή των χεριών. Συνεπώς, οι ασθενείς με ΧΛΛ θα  πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται και να ακολουθούν τους παραπάνω κανόνες υγιεινής, για όσο η ασθένεια είναι διαδεδομένη στην τοπική τους κοινότητα.

Διαβάστε την πλήρη έκθεση του Δικτύου υποστήριξης της ΧΛΛ (CLL Advocates Network) – Νόσος κορωνοϊού (COVID-19) και ασθενείς με ΧΛΛ (Άλλες γλώσσες έκδοση 6.4)

Το CLL Advocates Network δεν προσφέρει ιατρική συμβουλή. Σας ζητάμε να ελέγξετε τις συστάσεις μας με τους τοπικούς επαγγελματίες και τις αρχές σας.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Έχει γίνει προσωπική ευθύνη και καθήκον του πολίτη να εκτιμήσει τον ατομικό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *