Πλήρως εμβολιασμένοι αλλά «απροστάτευτοι» τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με καρκίνους αίματος
Νέα

Κορονοϊός: Πλήρως εμβολιασμένοι αλλά «απροστάτευτοι» τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με καρκίνους αίματος

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνους αίματος, οι οποίοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, έχουν μικρή ανοσιακή προστασία έναντι της Covid-19. Αυτό αναφέρει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό βιολογίας του καρκίνου «Cancer Cell».

Όπως αναφέρει η μελέτη, μετά τον πλήρη εμβολιασμό το 57% των ασθενών με καρκίνους του αίματος είχαν ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στον κορωνοϊό. Μόνο το 36% είχαν αναπτύξει αντισώματα και κυτταρική ανοσία (Τ-λεμφοκύτταρα), έναντι ποσοστού 78% στους καρκινοπαθείς με συμπαγείς όγκου και 88% στους υγιείς της ομάδας ελέγχου.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τον αυξημένο κίνδυνο για Covid-19 ακόμη και των πλήρως εμβολιασμένων με καρκίνους του αίματος και την ανάγκη να κάνουν τρίτη ενισχυτική δόση. Από την άλλη, οι ασθενείς με συμπαγείς όγκους, όπως μαστού, δέρματος ή ουρολογικούς, ενώ έχουν μικρή ανοσιακή απόκριση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (μόνο το 38%), η προστατευτική ανοσία βελτιώνεται αισθητά μετά τη δεύτερη δόση.

Πιο αποτελεσματικά εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής ‘Αντριαν Χεϊντέι, δήλωσε ότι «τα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 αποτελούν αξιοσημείωτη επιτυχία, αλλά όχι για όλους. Καθώς τόσο πολλοί ασθενείς με καρκίνο συνεχίζουν την καθημερινή ρουτίνα τους παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτοι, η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να φοράει μάσκες και να τηρεί τις δέουσες αποστάσεις, ενώ οι επιστήμονες πρέπει να βρουν τρόπους για να κάνουν τα εμβόλια Covid-19 πιο αποτελεσματικά για τους καρκινοπαθείς».

Μάσκα και αποστάσεις

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης την ανάγκη οι ευάλωτες ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις ιδίως σε πολυσύχναστα μέρη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης συνίσταται ο εμβολιασμός των παιδιών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με καρκίνους του αίματος.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) και του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη μελέτη SOAP-2 και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας του καρκίνου “Cancer Cell”, μελέτησαν 159 άτομα, από τους οποίους οι 72 με συμπαγείς όγκους, οι 56 με καρκίνους του αίματος και οι 31 χωρίς κανένα καρκίνο (ομάδα ελέγχου). Όλοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech.

Τι αναφέρουν προηγούμενες μελέτες

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης στους υγιείς ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν πρέπει να καθυστερούν τη δεύτερη δόση.

Πηγή: Newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *