Ελπίδα για την μάχη κατά της λευχαιμίας
Νέα

Ελπίδα για την μάχη κατά της λευχαιμίας

Στην εκπομπή ΕπιΚοινωνία της ΕΡΤ3 παρεβρέθηκε η αναπλ. καθηγήτρια αιματολογικού του ΑΠΘ, Ευδοκία Μανδαλά όπου έκανε αναφορά για την επιτυχία μίας επιστημονικής ομάδας από το Σιάλτ, αφού πέτυχε κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ακατόρθωτο:

εξαφάνισε και το παραμικρό ίχνος καρκίνου σε ασθενείς με λευχαιμία που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο και που με τις συμβατικές θεραπείες θα είχαν μόλις μερικούς μήνες ζωής.

Η ομάδα του ακολούθησε την εξής διαδικασία: έλαβαν Τ-λεμφοκύτταρα από τον οργανισμό ασθενών με καρκίνους του αίματος, τα οποία στη συνέχεια τροποποίησαν γενετικά, έτσι ώστε να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, και τέλος τα επανεισήγαγαν στον ασθενή σε ενέσιμη μορφή.

Το 94% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου, ενώ σε κλινικές δοκιμές σε 40 ασθενείς με μη-Χότζκινς λέμφωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οι μισοί εμφάνισαν πλήρη ύφεση στο ίδιο διάστημα και πάνω από το 80% ανταποκρίθηκαν θετικά.

 Η έγκριση για τη θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα εκτιμάται ότι θα έρθει μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες για τυχόν παρενέργειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *