“ΑΡΙΑΔΝΗ” Δίκτυο υποστήριξης νέων ασθενών με ΧΛΛ
Ο σύλλογος μας έκρινε σκόπιμο να δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστήριξης νέων ασθενών με ΧΛΛ “ΑΡΙΑΔΝΗ” ώστε να καθοδηγήσει τους νέους ασθενείς στον τρόπο διαχείρισης του νοσήματος και των ιδιαιτεροτήτων του.
Η διάγνωση της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας (ΧΛΛ) είναι δυνατόν να σας προκαλέσει μια σειρά από έντονα συναισθήματα όπως φόβο για πιθανό θάνατο, οργή, ελπίδα, ενοχή, άρνηση, θλίψη, μοναξιά ή προσμονή. Αυτά όλα είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε μια τόσο σημαντική αλλαγή.
Η διάγνωση της ασθένειας θα επηρεάσει τις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους ανθρώπους που σας φροντίζουν, καθώς κάθε άτομο αντιδρά με τον δικό του τρόπο σε μια τέτοια κατάσταση. Οι συναισθηματικές επιδράσεις της ΧΛΛ μπορεί να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι συνηθισμένο για τους ασθενείς να αισθάνονται ανήσυχοι για ασήμαντα σημάδια της ασθένειας, φοβούμενοι ότι θα επανέλθει. Κάποιοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι η αντιμετώπιση της ΧΛΛ άλλαξε τη ζωή τους με θετικό τρόπο.
Το δίκτυο υποστήριξης απαρτίζεται από τα άτομα που είναι και οι ίδιοι ασθενείς με ΧΛΛ ή εθελοντές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από ειδική Ψυχολόγο υγείας, σε θέματα όπως οι τεχνικές προσέγγισης και εμψύχωσης και από ειδική Αιματολόγο σε θέματα γενικών γνώσεων σχετικά με την ΧΛΛ.
Οι υποστηρικτές δεν είναι επαγγελματίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρέμβουν σε ιατρικά θέματα ή να δώσουν ιατρικές συμβουλές, η αποστολή τους είναι να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες με τους νέους ασθενείς, να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, να τους συμβουλέψουν γύρω από την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που επιφέρει η νόσος και να τους βοηθήσουν να βρουν νέους τρόπους προσαρμογής στις όποιες αλλαγές έχει επιφέρει η ΧΛΛ στην επαγγελματική, προσωπική, οικογενειακή και τέλος κοινωνική ζωή.
Η ομάδα υποστήριξης ασθενών του Συλλόγου μας είναι ανοιχτή και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να συμμετέχουν όποτε εκείνοι θελήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Οι προβλεπόμενες συναντήσεις με τους υποστηρικτές, είναι 8-10. Κατόπιν επιθυμίας του ασθενούς μπορεί να αυξηθεί το όριο συναντήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Γραμματεία του Συλλόγου (τηλέφωνο: 6986747754, email: info@cll.gr).