Σάρκα και οστά παίρνει η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για δωρεάν εξετάσεις σε νοσούντες από καρκίνο στις Μονάδες του Εθνικού Κέντρου Ιατρικής Ακριβείας.

Ο συνδυασμός Venclyxto και MabThera έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ), οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία.

Η κλινική που μάχεται τη λευχαιμία 30 χρόνια

Ιστορίες ανθρώπινου πόνου αλλά και επιστημονικής αριστείας σε διεθνές επίπεδο έχουν σφυρηλατήσει τη μακρόχρονη πορεία του αιματολογικού κέντρου «Στοργή», του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Μια πορεία συγκλονιστική με πρωτιές και βραβεύσεις, μια ιστορία που γράφεται τόσο κοντά μας αλλά κυρίως τόσο «μακριά από τα φώτα», σε πολλά πεδία. Στο προσκεφάλι των ασθενών, όπου η «μάχη» ενάντια στις οξείες λευχαιμίες είναι ανηλεής, στον πάγκο της επίπονης έρευνας όπου πρωτοστατεί παγκοσμίως, καθώς και στα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά fora, που έχουν κατατάξει την αιματολογική κλινική της Θεσσαλονίκης, βάσει των επιτευγμάτων της, σε μία από τις καλύτερες κλινικές της Ευρώπης.

Στις 31 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Πράγα (Τσέχικη Δημοκρατία) το 2ο Διεθνές Συνέδριο συλλόγων ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία ‘CLL Horizons 2018’.

Η Ελληνική ομάδα ασθενών με ΧΛΛ ‘ΕΟΑ-ΧΛΛ’ είχε την τιμή να συμμετάσχει στο συνέδριο μετά από πρόσκληση των διοργανωτών.

Καθ’όλη τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα από αξιόλογους ομιλητές διαφόρων εθνικοτήτων. Ηταν μία μοναδική εμπειρία με πολύ θετικές εντυπώσεις που θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για τον σύλλογό μας.

Τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στον μυελό των οστών είναι κρίσιμα για την υγεία μας επειδή είναι απαραίτητα για να γίνουν νέα κύτταρα του αίματος που διατηρούν και προστατεύουν το σώμα μας. Αλλά όταν ο μετασχηματισμός πηγαίνει στραβά, επιβλαβείς μεταλλάξεις μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη των κυττάρων χωρίς έλεγχο - ένας τύπος καρκίνου γνωστού ως λευχαιμία.